Wednesday, November 30, 2005

'Olifantje in het bos laat je moesje toch niet los'


Dit liedje hebben we van Vera geleerd. Het is geweldig om hier in het nationale park in Zambia dagelijks de olifanten voorbij zien te lopen. Rond een uur of vier 's middags trekken ze in groepjes de rivier over. Vervolgens lopen ze rond op het terrein van ons kamp: Flatdogs. Olifanten zijn eigenlijk een beetje rare beesten. Ze zijn erg leuk om te zien en vooral de drie weken jonge olfant die hard moest werken om zijn ouders bij te benen. ze staan grappig met hun grote oren te wapperen terwijl ze een boom staan op te eten.
Maar ze hebben ook hun vervelende kanten: ze vernielen namelijk tal van bomen en zijn een plaag voor de dorpelingen omdat ze alle mangos , planten en bomen kapot vreten. Een overpopulatie zoals in de jaren 1970 is dan ook fataal. De hoeveelheid bomen die vernield worden leidden tot woestijnvorming met alle gevolgen voor de andere dieren. De regering doet haar best om de populatie te controleren maar dat valt niet mee. Teveel olifanten kan weer leiden tot stroperij en dat is iets dat men met alle middelen bevecht.
Op dit moment zijn er zo'n 8.000 tot 10.000 olifanten die gemiddeld zo'n 150 tot 250 kg eten per dag nodig hebben.
Naast alle olifanten zijn de nijlpaarden de tweede grootste dieren rondom ons chalet. Overdag liggen ze met zijn honderden in het water maar 's avonds als het donker wordt, dan komen ze aan land om te grazen. Een volwassen nijlpaard eet zo'n 150 kg voedsel per dag. Opzich zijn ze niet gevaarlijk maar als ze in hachelijke posities komen, dan zijn ze dodelijk. Als het donker is moeten we altijd onder begeleiding van iemand naar de bar, restaurant etc. Niet alleen de nijlpaarden kunnen gevaarlijk ziojn maar er kunnen ook leeuwen, krokodillen en andere gevaarlijke dieren rondlopen.
In Flatdogs hebben ze strenge regels en die regels zijn er om ons maar zeker ook de dieren te beschermen. We zijn tenslotte als het ware bij de dieren tegast.
Tijdens onze vier dagen in flatdogs hebben we een aantal 'gamedrives' gedaan. Erg spectaculair. Ok we hebben geen mannetjes leeuw gezien maar wel leeuwinnen, zebra's, giraffen etc. Teveeel om op te noemen en zeker voor mij met mijn gebrekkige kennis van de dierenwereld.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page