Monday, September 05, 2005

' Van Becks en andere kopstootjes'

Taj Talhal Hotel (ours)
Gisteren van Amman naar Sana'a gevlogen. De drie uur durende vlucht verliep zonder problemen. Toen we aankwamen werden we vriendelijk ontvangen. Entreeprijs: 60 USD per persoon. Achter ons stond een Brit die ons vertelde dat het een gevaarlijk land is en dat je 's avonds met zijn tweetje uit moet gaan en niet alleen en dat er vorige week een ontvoering was geweest die enkele uren heeft geduurd. Welkom!
De taxi chauffeur die ons naar het hotel van onze keuze zou brengen, had zo zijn eigen idee over wat een goed hotel is. Hij belde met een hotel en gaf de persoon aan de lijn aan ons. Toen we doorhadden dat dat het foute hotel was, keek hij eindelijk op de kaart en knikte ja. Toen we bij het hotel aankwamen bleek dat het wederom dat dure hotel van hem was. Beetje pissig uitgelegd dat we daar niet heen wilden. Toen uiteindelijk heeft hij ons naar ons hotel gebracht.
Deze rare binnenkomer werd goed gemaakt door het hotel en de meneer van de receptie. Het is een voormalig paleis van een rijke koopman en is gebouwd in de 18de eeuw. Het is niet groot en de kamers zijn klein en primitief. De deuren zijn mini en erg laagdrempelig.
Het dakterras is geweldig. Je hebt een uitzicht over geheel oud-Sana'a. De huizen dateren allemaal uit de 18de eeuw. De meeste zijn zo'n 5 a 6 etages hoog. Ze zijn prachtig versierd met witte stucwerk en gekleurd glas in de ramen. Je ziet duidelijk dat Sana' a vroeger een belangrijke handelsstad is geweest. Genietend van ons alcoholvrij Becksbiertje en het uitzicht voelden wij ons snel op ons gemak.
's Avonds naar de souq geweest. Niks onveilig. De souq is geweldig met veel koffie, mirre en wierook. Wierook is niet van dat spul wat wij kennen (stokjes of kegeltjes) maar ruwe blokjes met een perfecte geur. Nog nooit van mijn leven had ik mirre gezien, laat staan geroken: zalig!. Daarnaast verkochten ze zaken als ' sandelwood' en tal van kruiden.
Helaas zijn we de weg kwijtgeraakt maar twee aardige politieagenten hebben ons weer afgeleverd bij de deur van ons hotel.
Lekker gegeten en wat zitten kletsen met de jongens van het restaurant. En natuurlijk een koud ' biertje' .
Vandaag vroeg opgestaan. Vanaf 7 uur zou er ontbijt zijn maar om 8 uur was er nog niemand wakker (onder de invloed van de ' qat' ). Toen maar wat gewandeld en om 9 uur ontbeten.
Daarna ging het even mis. Na het ontbijt wat zitten te kletsen met een gids en een toerist. Toen we naar onze kamer liepen, lette ik even niet op en ramde al pratend tegen de stenen deurpost. Dat viel even tegen. Op de grond, zwart voor de ogen en een behoorlijke buil. Naar bed gebracht door Charles en wat ijsklontjes er op. De jongen van de receptie sprak over hospitaal maar dat vond ik wat overdreven. Wederom een alcoholvrij ' kopstootje' !
Na dat ik weer wat bijgekomen was, zijn we Sana'a in gegaan om geld te halen. Dat was een langdurige operatie. Maar goed we weten ondertussen hoe dat gaat: ' A day at the Bank' niet waar?
Rond een uur of twee-drie, veranderd de gehele maatschappij. Alle mannen gaan dan aan de ' qat'. Ze pruimen deze blaadjes de hele middag en van werken komt dan niets meer. De discussie is nog steeds of het verdovende middelen zijn of niet. Ze lopen rond of ze liggen gezellig in groepjes te kletsen en te kauwen. In hun mond hebben ze een enorme pruim en het lijkt alsof ze een ontstoken wang hebben (lijkt een beetje op Popeye met zijn spinazie). Ze zijn redelijk verdoofd. Het is een belangrijke sociale gebeurtenis en het lijkt alsof iedereen er de hele dag mee bezig is. Het verkopen op de markten, het kopen en het kauwen. Vrolijk en gastvrij kregen we het aangeboden maar we hebben maar vriendelijk bedankt.
Jemen is zwaar islamitisch. De vrouwen (95% of meer) lopen totaal gesluierd in een 'chador' of 'burka' (Arabisch voor tent) en foto's zijn taboe. Westerse vrouwen moeten ook in het lang.
De moskee is verboden terrein voor niet-moslims. Maar hoe dat nou precies te rijmen valt met het ' qat' gebruik, dat is mij nog steeds onduidelijk. De regering doet er niets tegen, dus zal het wel goed zijn niet waar? Zo in de trant van: ' Gaat U nu maar rustig kauwen, wij waken wel over U' .
Na onze lange wandeling hebben we onze trips voor de komende drie dagen geregeld. We gaan met een jeep en gids het platteland op. Helaas hebben we maar tot vrijdag, dan vliegen we door naar Asmara. We hebben zitten denken om Jemen wat meer tijd te geven maar dan moeten we onze vluchten gaan omboeken en daar hebben we net te weinig tijd voor.
Maar goed dan hebben we in ieder geval weer een idee voor komend jaar.

Labels: ,

Locations of visitors to this page