Saturday, July 30, 2005

Hama

Syria - Big brother We zijn nu in Hama. Donderdag zijn we via een omweg van Aleppo naar Hama gereisd. In het verhaal van Charles hebben jullie kunnen lezen hoe dat verliep en wat we onderweg allemaal gezien en vooral niet gezien hebben. Maar goed als je bedenkt dat we nog zo'n 5 1/2 maand te gaan hebben en als we in die periode net zoveel gaan zien als in de laatste twee weken, dan krijgen onze oogjes nog veel te verstouwen.

Hama heeft een wat rare klank. In de jaren 80 is hier namelijk iets gebeurd waar mensen het liever niet over hebben. Er was een opstand o.i.d van de z.g.n. Moslim Broeders. De regerende president (vader van de huidige) heeft toen 1000-en soldaten ingezet, de boel omsingeld en honderden mensen zijn om het leven gekomen.

De huidige president (Bashar) schijnt wat milder te zijn. Eigenlijk was hij niet voortbestemd om president te worden. Hij heeft in Engeland gestudeerd, woonde en werkte daar. Hij is oogspecialist van beroep. Maar zijn macho broer, Basil, die bekend stond als een lady-killer, van paarden en snelle auto's hield, kwam om bij een auto-ongeluk en dus werd de tweede zoon opgeleid om president te worden. U ziet we doen hier niet aan verkiezingen. De 3 boys: overleden pa, overleden broer en de huidige president staan om de twee meter wel ergens afgebeeld. De mooiste afbeelding vind ik de boys met zonnebrillen en het lijkt wel of je naar de Blues Brothers zit te kijken. De postzegels voor onze ansichtkaartjes hebben maar 'e'en soort postzegel.. juist de jongst blues broertje.
Naast de vlag van Syrie zie je heel vaak een andere vlag en dat is die van de regerende Ba'ath partij. Deze partij stond een mix van socialisme en Arabisch nationalisme voor. Ook de president van Egypte, Nasser en de ex-president van Irak, Hoessein waren lid van deze partij.

Religie in Hama is wat duidelijker aanwezig dan in Aleppo. Het valt op dat hier de meeste vrouwen gesluierd zijn. In Aleppo wonen natuurlijk ook veel christenen. Maar hier lopen velen in burka's of op zijn minst in het zwart. Alcohol vind je hier ook niet. Terwijl dat in Aleppo gewoon in bars, restaurants en zelf in kleine slijterijtjes te koop was.
Syrie is opzich relatief tolerant t.o.v. andere geloven. Zo heb je hier verschillende soorten christelijke groepen. Maar voor Joden is het erg moeilijk. We spraken een joodse Koerd die zijn geloof moest ontkennen. De autoriteiten zijn ook erg anti Israel en je moet dan ook geen stempel van dat land in je paspoort hebben.

Maar ondanks alles is Hama een gemoedelijke stad, erg druk (vooral het verkeer) en erg levendig. 's Avonds om 12.00 uur of nog later, zie je en hoor je meer dan genoeg mensen.

Labels: ,

Locations of visitors to this page