Friday, August 11, 2006

'Tweestromenland'

Gısteren met ons huurauto richtıng Midyat en Hasankeyf. Zoals al eerder gezegd in Midyat hebben we een klooster bezocht. Het plaatsje zelf stelde niet zoveel voor maar het was leuk om er eens door heen te lopen. De meeste mensen zijn hier Koerden. Het plaatsje heeft erg geleden onder de oorlog tussen de regering en de PKK. De PKK probeerde haar geld los te peuteren van de lokale goud en zilversmeden omdat die voornamelijk christenen zijn. De moslims die niets van de communistische PKK moeten hebben, probeerden weer hun geld los te peuteren van een ander deel van de bevolking. Gevolg de christenen en andere delen van de middenstand hebben het gebied verlaten en het armere deel van de bevolking bleef vertwijfeld achter.
Nu is er een soort van bestand tussen de PKK en de regering. Maar hopen dat de economie weer wat aantrekt voor de bevolking.

Hasankeyf is een stadje aan de Tigris. We zitten hier dus in het kerngebied wat vroeger Mesopotamie werd genoemd (Tweestromenland). Het stadje heeft danook een lange geschiedenis. De brug en het kasteel zijn nog deels Romeins. Een van de mooiste gebouwen is wel deze Artkulu, 12e eeuwse graftombe. Vroeger was het een onderdeel van een groot komplex waar handelskaravanen stopten, waar een moskee stond en tal van koranscholen. Nu is alleen de tombe over.
İn het kader van de GAP (Zuıd Anatolıe (dammen)Project) moet er een grote dam in dit gebied komen. Gevolg is dat het hele plaatsje onder water komt te staan. İnternationale protesten maar vooral geldgebrek, hebben er voor gezord dat het project uıtgesteld is. Het zou schandalig zijn dat zo'n historische plek zou verdwijnen. Het hele gebied zou eigenlijk door de Unesco als monument moeten worden uitgeroepen. Het is tenslotte de bakermat van onze beschaving.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page