Wednesday, August 09, 2006

'Van de boze koster'

Vanmorgen in ons hotel stond een groep toeristen het hotel te bewonderen. Het waren drie Turkse vrouwen en een Turkse man. Het grappige was dat ze elkaar in het Nederlands aanspraken. Twee woonden in Arnhem, een in Utrecht en een in Amsterdam. We hebben een tijdje zitten kletsen en een koffie gedronken in ons hotel. Zij wisten ons te vertellen dat onze lange meneer afentoe optrad in films omdat hij zo lang was. Het was handig dat ze afentoe wat vragen van ons konden beantwoorden. Op weg naar de stad schoot het niet echt op. Om de twee meter weer stoppen en weer met mensen kletsen, thee drinken etc. Maar dat is ook gelijk de charme van Turkije. De mensen zijn zo aardig. Charles had een aantal foto's genomen van de zoon van een winkelier. Hun dochter bleek in ons hotel te werken. Toen Charles deze foto's liet uitprinten en ze aan hun gaf, was de blijdschap enorm en kwamen we met een zakje nootjes weer de tent uit.
Uiteindelijk op weg naar een Syrisch Orthodoxe kerk. Maar voor de kerk werden we lastig gevallen door een groep jongetjes. Ze waren brutaal, spoten ons nat, wilden geld etc. Toen we eenmal op het plein van de kerk kwamen, waren ze niet van plans om op te zouten. Opeens kwam er een meneer met een stok op hun af en slok zijn stok stuk op de achterwerkjes van de boys. Het bleek de koster te zijn. Het leek wel een verhaal van W.G. van der Hulst.

De koster gaf ons een leuke uitleg van de Syrische kerk. Hij kende zijn verhaal goed maar wist weinig antwoord te geven op onze vragen.

Na de kerk weer door de stad gelopen en een moskee bezocht. Via onze bevriende kelner uiteindelijk een auto gehuurd. Natuurlijk te duur maar ja moeten we de taal maar leren.

's Avonds nog een biertje gedronken in de 'herenclub'. Het bleek dat alle goudsmeden christelijk zijn en toebehoren tot de Syrische kerkgemeenschap. Volgend het boek 'From the holy mountain' krijg je de indruk dat het slecht gesteld is met de christenen in Turkije. Velen zijn in de loop der tijden gevlucht en hun kerken zijn nu een moskee of in een zeer vervallen staat.

Maar toen we een dag later in het plaatsje Mydıat, Mar Gabrıelle (een klooster van de Syrısch Orthodoxe Kerk) waren bleek dat dit hele complex weer gerestaureerd was begin 2000. Welliswaar was de gemeenschap van 4000 gedaald tot zo'n 300.Vandaag hoorden we van een koster dat er geen problemen zijn tussen christenen en moslim. Dus wie er nou gelijk heeft?

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page