Monday, August 29, 2005

Roddel en achterklap

Jordan - Charles on donkey, Jabal Haroun

Daar we besloten hebben om nog een nacht in Petra te blijven, was het voor mij vandaag de kans om eens een keertje niks te doen. Lekker om 9 uur ontbeten (i.p.v. 6 uur). Zelfs tijd voor een tweede kop koffie. De rest van de dag alleen maar gelezen. En bijna in een dag mijn nieuwste Amin Maalouf (The Rock of Tanios) uitgelezen.
Gisteravond hadden we een ontmoeting met meneer A, die voor ons de reis naar Wadi Rum heeft geregeld. Via hem waren we ook in dit hotel terecht gekomen. Tijdens het onderhoud vertelde wij hem dat we in Syrie een Jordaanse chauffeur waren tegen gekomen met wie we in Amman een tocht hebben gemaakt. Maar tijdens deze tocht begon deze man ongevraagd een verhaal over een Amerikaanse vrouw die hem bedonderd had en waar hij nog veel geld van kreeg. Volgens hem waren alle Amerikanen dan ook hufters. Toen we geen belangstelling toonden voor zijn aanbod om ergens te gaan lunchen (commissie) en niet spontaan een nieuwe reis bij hem boekten, nam de vriendelijkheid af.
Aan het eind nog motorpech. Maar goed we hebben hem betaald met fooi en netjes gedag gezegd. Toen we in het hotel terug kwamen hebben we tegen de manager gezegd dat dit voor ons een eenmalige zaak was.
Het bleek dat onze man (meneer A) hem ook kende en vertelde dat de persoon in kwestie vandaag in ons hotel zal komen met een Japanse gast...En dat hij een leugenaar was met een te grote mond.
Daarnaast vertelde hij het verhaal over de bedoe'ienen, die allemaal vies waren, ziektes hadden en eigenlijk geen echte bedoe'ienen waren. Hij illustreerde zijn verhaal met een anecdote over een Argentijnse vrouw. Het schijnt dat tal van Westerse vrouwen hier heen komen om (een) gezellige nacht(en) met bedoe'ienen te hebben. Ja en die bedo's doen het met iedereen en met alles...
Vandaag heeft Charles een tocht gemaakt per ezel naar de berg waar A'aron begraven ligt. In de taxi op weg naar Petra vertelde de taxi chauffeur dat bedoe'ienen vies waren en tal van ziektes hadden...
Charles is de hele dag met de eigenaar van de ezel, Nasr opgetrokken. Deze is een van de bedoe'ienen. En hij kende de verhalen en dacht het er het zijne er van.
Vanavond tijdens het eten werden wij confronteerd met onze chauffeur. Hij was aller aardigst maar op een gegeven moment noemde hij de manager van het hotel in Amman en dat deze gezegd had dat we nooit meer met hem in de auto zouden stappen. Hij geloofde het verhaal niet... Wij ontkenden. Hij ging zelfs zover om de persoon in kwestie op te bellen. Wij bleven ontkennen (hoor ik een haan kraaien??). Toen liet hij het er maar bij.
Hij vertelde ons nog wel even dat we op moesten passen voor meneer A, want die vroeg teveel geld voor zijn trips en was niet te vertrouwen. En... ' oh ja moet ik voor jullie nog een hotel in Aqaba regelen?' Wij hebben vriendelijk bedankt en verteld dat we nog even wilden gaan internetten.
Toen we uit het hotel liepen kwamen we meneer A tegen. Of we een kopje thee wilden drinken? Hij had ondertussen een hotel voor ons geregeld. We hebben dat maar afgeblazen en het gesprek kort gehouden. We legden uit dat er teveel geroddeld wordt en dat het toeristen-wereldje erg klein is en dat je steeds via via weer hoort hoe slecht de ander is en hoe goed ze zelf zijn. Dat vond hij ook daarom deed hij niet aan roddelen. Wij ook niet....

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page