Sunday, August 28, 2005

(Op)offeren

High Altar of Sacrifice

Vandaag deel drie van ons Petra bezoek. We waren weer vroeg maar dit keer moesten we delen met 6 anderen. Iedereen scheen hetzelfde te willen vandaag: plateau van de offering. Wederom een lange klimpartij. Dit keer langs graven van Romeinse soldaten en obelisken. De obelisken lijken niet zo indrukwekkend maar men moet begrijpen dat ze massief zijn en dat de rest van de omgeving weg gehakt is. Dus een hele prestatie. Of de obelisken symbolen staan voor goden en godinnen of dat ze vruchtbaarheidssymbolen zijn, dat is nog steeds de vraag.
Uiteindelijk kwamen we aan op het plateau. Dit is een vlakte dat uitgehouwen is. De vraag blijft of hier dieren werden geofferd of dat er ook mensen zijn geofferd. Volgens sommigen zijn er alleen dieren geofferd omdat de bloedgootjes zo klein zijn, alsof menselijk bloed dikker en zwaarder is. Volgens weer anderen is met Abraham een eind gemaakt aan het offeren van mensen. Volgens de christelijke traditie moest Abraham zijn zoon Isaac offeren van God, maar op het laatst stopte God deze actie en stuurde een ram. De ram werd geofferd en Isaac overleefde het. Volgens de Islam moest Ibrahim zijn zoon Ismael offeren maar Allah stuurde op het laatste moment een ram. Vandaar dat moslims na de Ramadan een schaap of lam slachten.
Na een bezoek aan het plateau hebben we nog een aantal graven en tempels bewonderd. Op het laatst nog met een archeoloog gesproken die uitlegde dat ze bezig zijn om het gebied voor de 'schatkamer' te onderzoeken. Men heeft daar veel oudere vloeren en muurtjes ontdekt. Maar geld speelt een belangrijke rol. Het onderzoek kost veel geld en de regering wil de toeristen niet lastig vallen met een opgebroken plein voor een van de belangrijkste gebouwen in Petra.
(Voor meer informatie over de bewoners van Petra, de Nabateans zie:
http://i-cias.com/e.o/nabateans.htm)
Bij terugkomst zat Ata op ons te wachten. Door deze meneer zitten we goedkoper in het hotel. Hij kwam even langs om te zien of er nog vragen waren of dat we hem nog ergens voor nodig waren. Hij kan namelijk alles regelen, aldus zijn eigen zeggen. Als je niet oppast dan boekt hij ook nog een hotel voor je in Jemen en in Zuid Afrika. Allemaal heel goed bedoeld maar deze opofferingsgezindheid heeft natuurlijk ook een andere zijde: commissie. Via hem hebben we een tocht geboekt naar Wadi Rum. We blijven nog een nachtje in Petra en Ata wist de prijs nog weer lager te krijgen.
De prijsverlaging heeft meer te maken met het aantal toeristen. Het hotel is bijna leeg. We eten 's avonds met zo'n 14 mensen (groep Spanjaarden en wij tweeen). Het toerisme zat na 9/11 eindelijk weer een beetje in de lift maar de aanslag in Aqabar, vorige week heeft er geen goed aangedaan.

Labels: ,

Locations of visitors to this page