Monday, August 08, 2005

'Parel van het Middden Oosten'


We zijn nu zo'n vier dagen in Beiroet. Ik moet zeggen met ' mixed emotions' . Toen we vrijdagavond aankwamen waren we niet erg onder de indruk van deze drukke en dure stad. Maar goed we kwamen net uit Syrie waar we het heel erg leuk hebben gehad.

Zaterdag was een goede dag. We hebben de hele dag in de stad gelopen. Door deze lange stadswandeling met af en toe een leespauze kregen we toch weer een andere indruk van de stad. Grote delen van de stad zijn verwoest in de burgeroorlog. Deze oorlog is in 1982 uitgebroken en heeft meer dan 10 jaar geduurd. Het land en vooral Beiroet is er door verscheurd. Christen tegen moslims, en dan nog de bemoeienissen van de PLO, Israel en Syrie. Kortom grote puinhoop. In deze oorlog is dan ook niets en niemand gespaard gebleven.

Op dit moment likt Beiroet nog steeds haar wonden. Overal zie je gebouwen met kogelgaten of totaal verwoeste gebouwen. Soms zijn complete straten weggevaagd.
Maar er wordt en er is ook veel weer opgebouwd. Overal staan grote kranen en draaien de speciemolens. Op sommige plekken zie je middeleeuwse kerken en moskeeen weer totaal opgebouwd en op andere plekken zie je nieuwe, moderne gebouwen verrijzen.

Tijdens deze wandeltocht kwamen we ook steeds meer in contact met mensen, vooral soldaten en politieagenten.

Op 14 februari dit jaar is er een bomaanslag gepleegd waarbij zo'n 15 doden zijn gevallen. Onder hen was de populaire ex-premier Hariri. De achtergrond van deze aanslag heeft te maken met de Syrische inmenging in Libanon en de waarheid achter de burgeroorlog. Er waren nog steeds Syrische troepen in Libanon die zich bemoeiden met de veiligheid van het land. Grote demonstraties hebben er uiteidelijk toegeleid dat Syrie haar troepen heeft terug getrokken. Hariri was een van de mensen van de ' Truth Party' . De ' ins and outs' van deze partij zullen we jullie besparen. Maar waar je ook loopt, overal hangen grote posters van Hariri en Libanese vlaggen.

Zondag naar Byblos geweest. Deze stad was erg belangrijk in de Oudheid (van de Phoeniciers t/m de Arabieren). Het woord ' Bijbel' is afgeleid van Byblos.
Naast het feit dat Byblos een oude haven vol met dure jachten heeft, is er een gebied vol met ruines. In dit gebied, dat de oude stad is geweest, vind men eigenlijk overblijfselen uit de hele Oudheid. Op zich was het interessant maar we worden na Syrie een beetje geschiedenis moe.

Het strand van Byblos was een welkome afwiseling. Het strand is erg rotsachtig en men moet uitkijken bij het zwemmen. Dat is mij snel gebleken. Mijn benen zien er een beetje uit alsof iemand er met de rasp over heen gegaan is. Maar goed het was lekker om na drie weken eens eens in zee te zwemmen.
Vandaag onze herhalingsprik gehaald en de rest van de dag wat gelezen en uitgerust. Ik heb mijn collectie van de Libanese schrijver Amin Maahlouf uitgebreid. Hij heeft zo'n 7 boeken op zijn naam staan en zowaar lagen hier drie die ik nog niet kende... dus nu lekker aan het lezen. Charles verdiept zich op dit moment in de geschiedenis van de Islam. Dus jullie begrijpen hier wordt hard gewerkt.
Morgen op weg naar Tripoli... dan nog Baalbek en Sydon.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page