Thursday, August 18, 2005

Jordaans of Jordanees??

Welcome to my Hashemite Kingdom of Jordan

Vandaag was het dan zover: op weg naar Jordanie. Vroeg op omdat de taxi om 6 uur voor de deur stond. We deelden de auto met twee dames: moeder en dochter. Daar de dames en de chauffeur geen engels of frans spraken, bleef de conversatie beperkt tot het woord ' passport' . We hadden natuurlijk wel een angstig gevoel omdat we geen visum hadden voor Syrie. We moesten nu eenmaal door dat land om in Jordanie te komen.
De grensformaliteiten begonnen bij de Libanese grens; het land uitkomen is ook geen kattepis. Eenmaal eruit toen richting Syrische grens. Geen visum??? Nee dus... nou geen probleem dan konden we een transitvisum kopen. Engelsen betalen 52 dollars en Nederlanders 15. Het hoe en waarom is ons niet duidelijk geworden. Heeft het een politieke reden? Een koloniale? Maar we waren blij dat we doormochten. De volgende stap was Jordanie. De vriendelijke grenswachters stonden ons glimlachend op te wachten. Niets geen problemen. Even geld wisselen en voor 12.50 Euro de man konden we het land in... en we kunnen een hele maand blijven... jippie.
Het landschap richting Amman was grijs, grauw en vooral droog (semi- woestijn) en ook best wel saai.
De dames en de chauffeur waren ondertussen druk bezig om mobiel contact te leggen met haar familie die hun ergens ' weg van de snelweg' moesten oppikken. Gezien het geluid en herrie was het vast en zeker een ' long distance call' . Toen ze het na een aantal gesprekken geregeld hadden, stopten we voor Amman. Moeder en dochter kregen een warm welkom van hun familieleden. De dames betaalden en het feit dat ze Arabisch waren gaf hun schijnbaar recht op 50% korting.
Wij zijn doorgereden naar Amman. De chauffeur heeft ons afgezet (dit keer letterlijk) bij het ' Palace Hotel'. (iedere Blues Brother fan snapt de connectie). Waar we een kamer voor twee nachten hebben geboekt.
De stad zelf is grijs en grauw. Het viel ons op hoe weinig kleur en fleur hier is. Het provinciestadje heeft zich in de jaren zestig/zeventig erg ontwikkeld maar is ook vol gebouwd met lelijke betonnenblokken. Op onze wandeltocht hebben nog niet veel moois kunnen ontdekken. De moskee was ok en het Romeinse theater zag er indrukwekkend uit. De stad is op en tegen een heuvel/rots aangebouwd en het is dan ook pittig wandelen. Op de top is een kasteel met restanten van een Romeinse tempel. Maar zoals al gezegd en ontbreekt aan kleur.
Morgen gaan we met een tour mee richting woestijn. We gaan daar (zand)kastelen bezoeken.
Maar dat verhaal houden jullie nog te goed.

Labels: ,

Locations of visitors to this page