Sunday, August 06, 2006

Geschiedenis een pracht vak?


Chıld Star, originally uploaded by CharlesFred.

Tijdens een van onze wandeltochten door Gaziantep kwamen we voorbij een winkeltje met oude en vergeelde foto's . Deze foto deed ons denken aan het Zigeunerjongetje met een traan in de ogen. De buurt waarin we liepen was de vroegere christelijke en joodse wijk. Aan de buitenkant van de huizen was daar wenig van te zien.
Wat direct opviel was een 'moskee'. Als je de twee minaretten even weg dacht dan leek het verdacht veel op een kathedraal... en dat was het dus ook (ooit).
De meeste huizen in deze buurt waren in handen van Armeniers maar in 1915 zijn velen van hun gedood door de Turkse troepen. Sommigen spreken van een genocide anderen zwakken dat weer af. De discussie omtrent deze volkerenmoord is nog steeds levendig en is zelfs een struikelblok voor het Turkse lidmaatschap van de E.U.
De volgende dag wederom in deze wijk gelopen maar met een meer duidelijk doel: het volkenkundig museum. Dit gebouw was gevestigd in een van de Armeense (christelijke) huizen. De informatie was summier maar goed te begrijpen. Alleen de laatste twee kamers waren wat vreemd... opeens werd er gesproken over het verzet tegen de Fransen. Het verhaal wat gepresenteerd werd, was het verhaal van het Turkse verzet tegen de Fransen. Maar wat heeft dat met de Armeense bewoners te maken? Die waren ondertussen al afgeslacht door de nationalistische, Turkse troepen. Ze zouden hebben samen gewerkt met de Russen en Fransen. Maar dat is niet eerder gebeurd dan na de slachting.
Op dit moment zijn we in Urfa, het geboorte dorp van Abraham (Ibrahim). Ook hier wordt de geschiedenis weer goed bijgekleurd. De Koerden die hier wonen vertellen hun verhaal en de Turken die hier zijn, hun versie. De Koerden voelen zich miskent maar hebben in 1915 wel mee geholpen om de Armeniers af te slachten. Sommigen noemen de Koerdısche PKK een groep vrijheidsstrijders terwijl anderen spreken over terroristen. Ach ja geschiedenis blijft een pracht vak... je kunt er vele kanten mee op... zelfs de verkeerde.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page