Friday, December 30, 2005

'zwart-wit/wit-zwart of gewoon gekleurd?'


Robben Island Museum
Originally uploaded by CharlesFred.

We zijn nu twee weken in Zuid Afrika. Van Kaapstad zijn we per bus naar Durban gereisd. In Durban hebben we een auto gehuurd en we zijn nu in Eshowe.
'The George' is een hotel annex backpackers hostel. Het gebied doet erg Engels aan en de meeste blanken spreken hier danook Engels in plaats van Afrikaans.
Gisteravond zijn we voor het eten in de bar van 'the George' beland. We hadden afgesproken met de eigenaar dat we vandaag een toer zouden gaan maken en dat we 's avonds een dansvoorstelling zouden gaan bijwonen. Terwijl we aan de bar stonden te kletsen, kwamen we in gesprek met Gary. Deze Brit woont sinds een aantal maanden in Zuid Afrika. Hij runt hier, naar eigen zeggen een aantal hotels. Uit het gesprek werd al snel duidelijk dat hij, en helaas niet alleen hij, van mening is dat het land naar de haaien gaat. De zwarten kunnen niks en de blanken worden gediscrimineerd en infeite weggejaagd. Een goed woord voor de regering had hij niet. En de veiligheid liet hier ook zwaar te wensen over. Dat verklaard het feit dat hij een pistool in zijn broekzak had en die ongevraagd op de bar legde om mee te showen.
Na het eten naar onze dansvoorstelling gegaan. Een half uur Zuludans in een soort van 'Disneyland achtige' dorp. De dans was goed.
Na de dansvoorstelling terug naar het hotel. In de bar wat staan te kletsen met de , voornamelijk blanke 'locals'. Al snel weer het verhaal over de veiligheid en het feit dat het land naar de haaien gaat. Ja en als Boer moet je jezelf verdedigen tegen dat criminele tuig. Dus het dragen van een wapen is een noodzaak.
Vanmorgen met Victor, een Zulu gids op pad geweest. Het eerste deel van de toer bestond uit een rondleiding door de stad. Hij vertelde ons van alles over de apartheid en de beperkingen die dat opleverde. Zo mochten zwarten 's avonds na acht uur niet meer in de stad komen etc, etc. Daarnaast vertelde hij dat werkloosheid het probleem bij uitstek is en dat de regering niets doet behalve corrupt te zijn.
Na de stadswandeling zijn we naar een Zuludorp geweest dat er weinig rooskleurig uitzag. Onderweg vertelde Victor en de chauffeur dat er nu sprake was van een omgekeerde apartheid. De blanken worden weggepest ten gunste van de zwarten. De regering doet haar best om gezonde boederijen te verpesten en ze aan zwarten te geven. Merkwaardig om deze woorden uit de mond van een zwarte gids te horen. Maar misschien is het wel politiek. De ANC heeft een absolute meerderheid en andere partijen zoals de Inkahata-beweging die hier erg sterk is, hebben weinig kans.
Vanmiddag met Victor naar een ceremonie geweest. Het dorp vierde het feit dat een jonge vrouw haar volwasheid heeft bereikt. De familie van de vrouw in kwestie ontving iedereen met dans en gezang. Ondertussen komen ze dansend naar je toe en prikken een speer voor je voeten in de grond. De bedoeling is dat je de speer terug brengt en geld in het haar van de vrouw met een veiligheidspeld vastmaakt. Dit duurt een aantal uren zodat ze een redelijk kapitaal bijelkaar hebben vergaard. Ondertussen kwam de familie van haar vriendje aan. Ook zij brengen geschenken en geld en delen het traditionele bier met de gasten. Het geheel is een bonte mengeling van mensen in traditionele, met gekleurde kralen outfits en mensen in westerse kleding. Iedereen danst en zingt. Aan het eind van de ceremonie beginnen de mannen te dansen en op hun schilden te slaan. Ze tonen hun kracht, moed en hun rijkdom om een van de dames te imponeren. Kortom een rijke traditie om elkaar te leren kennen.

Na de ceremonie weer terug naar het hotel. Aan de bar wat staan te kletsen met een van de serveersters. Zij vertelde dat deveranderingen in Zuid Afrika erg langzaam gaan maar toch was zij optimistisch. Eindelijk een positief gezicht.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page