Tuesday, August 08, 2006

Effe tijd voor een sjekkie

Je ziet hier weinig tot geen Westerse toeristen. Niet dat wij dat erg vinden maar voor de lokale bevolking is iedere cent welkom. De regio kent veel armoede. Afentoe spreek je met iemand die in Duitsland gewerkt heeft en die verteld dan ook vaak over het verlies aan banen etc. De regio is onderdeel van de zogenaamde GAP-regio. GAP staat voor Zuıd Anatolia Project en dat is een enorm project met tal van dammen in de Eufraat. Probleem alllen is dat Syrie nu minder water krijgt en dat een aantal belangrijke historische plekken onder het water zitten.

In de regio is veel landbouw en je ziet danook veel fruit en groente op de markten. Daarnaast verbouwd met veel noten en met name de pistachios uit dit gebied zijn erg bekend. Naast alle groenten etc wordt hier veel tabak verbouwd. Tal van marktkooplieden verkopen tabak als een soort van bijhandel naast hun eigen negotie.

Als je op de markten (bazaars) kijkt dan vraag je jezelf weleens af waar die mensen van rondkomen. Veelal zie je dezelfde producten en is de zaak vol met personeel. Opzich is het misschien een goed idee om bijvoorbeeld alle goudsmeden in een straat te hebben maar dat betekent ook dat de concurrentie moordend is.

Een aantal jaren geleden heeft de Turkse overheid een geldhervorming doorgevoerd. Had je het vroeger over miljoen lira, nu zijn de zes nullen geschrapt. Volgens ons heeft dat als bijkomstig gevolg dat de prijzen gestegen zijn. Niet dat Turkije erg duur is, maar de goedkoopte van zo'n 10 tot 15 jaar geleden is er af.

Voor vele lieden uit deze regio ıs het ook duur. En dan zonder baan, geen uitkeringen etc... blijft er weinig over dan armoede.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home

Locations of visitors to this page